Projekter

Gennem de sidste 10 år har jeg været med til opstarte og drive i en række nyskabende danske civilsamfundsinitiativer.

Medborgerne

Fra 2014 til 2018 var jeg med til at opstarte Medborgerne, en alliance af 15 forskellige lokale fællesskaber på Nørrebro og Nordvest i København. Med midler fra fra Trygfonden i ryggen arbejdede vi for at forny og styrke civilsamfundets fællesskaber og bekæmpe den magtesløshed, som stadig flere danskere føler i deres hverdag. Vi introducerede den amerikanske community organising-tilgang i Danmark, og jeg var ansat som foreningens første community organiser fra 2016 til 2018, hvor jeg gav stafetten videre til et stærkt sekretariat.

Vi lancerede Medborgerne sammen med over 400 lokale borgere i Nørrebrohallen i september 2017, og det lykkedes os at vinde en række lokalpolitiske sejre, som fx med kampagnen “Tryg Nørrebro Station“, der sikrede et løft af stationsområdet til over 8 millioner. Foreningen Medborgerne lukkede ned i sommeren 2022, og efterfølgende skrev jeg en opsamling på de erfaringer, jeg tager med mig fra projektet.

Udvalgte presseklip om Medborgerne:

 

blyst-1

Borgerlyst

Fra 2010 to 2015 drev og udviklede jeg samfundslaboratoriet Borgerlyst sammen med Nadja Pass. “Borgerlyst” er et ordspil på borgerpligt, og for os handlede projektet om at udforske nye måder at gøre det sjovere, lettere og mere spontant at engagere sig i samfundet.

Blandt de mange projekter, vi iværksatte var Samtalesaloner, Folkets Valg, Hverdage, Folkets Stemmer, Makroskoper og Sammenskud. Du kan læse om alle disse projekter i vores bog Borgerlyst – Handlekraft i hverdagen, som vi udgav i 2013, og genudgav i en ny og opdateret version under titlen “Borgerlyst – et projektportræt” i 2018.

Vores mest vellykkede eksperiment var Samtalesaloner – et koncept, der gør det let for folk at mødes på tværs og tale sammen om emner, de ellers ikke ville have snakket om. Konceptet var til dels inspireret af Theodore Zeldin’s Oxford Muse samtalemiddage, og har siden spredt sig over hele Danmark. Du kan finde meget mere materiale på  Samtalesaloner.dk og i vores manual “Samtalesaloner – små skub til at få folk til at falde i snak”, som vi udgav i 2016.

I 2015 forlod jeg Borgerlyst for at fokusere på at opstarte Medborgerne og arbejde med community organising i København.

Udvalgte presseklip om Borgerlyst og Samtalesaloner;

 

Københavns Fødevarefællesskab

Fra 2009 til 2015 var jeg en af de bærende kræfter i Københavns Fødevarefællesskab, en økologisk indkøbsforening, der forbinder lokale producenter og forbrugere i byen. Jeg var med til at udvikle fællesskabet fra 30 medlemmer i en kælder på Nørrebro til over 3500 medlemmer fordelt på 10 lokalafdelinger, der hver uge distribuerede over 5 tons lokaltproduceret, økologisk frugt og grønt. Denne video giver en kort introduktion til, hvordan fællesskabet fungerer:

Udvalgte presseklip om Københavns Fødevarefællesskab:

Det Fælles Bedste – Samtalemiddage

I vinteren 2014-2015 organiserede jeg en kampagne ved navn “Det Fælles Bedste” sammen med Sandra Villumsen. Vi inviterede folk over hele landet til at være værter for samtalemiddage med folk på tværs af alder, baggrund, religion og politisk overbevisning for at snakke om fremtiden. Denne lille film forklarer tankerne bag:

Udvalgte presseklip om “Det Fælles Bedste: