Workshops hos Dansk Magisterforening

I dag er det et år siden, at min bog “Følelsen af demokrati” udkom. Men selv efter bogen udkom har det taget en del tid for mig at finde ud af, hvad den egentlig handler om.

I første omgang handler bogen om den kropslige oplevelse af at deltage i demokratiske fællesskaber. Både de store fællesskaber i by, kommune og nation, men især også de små og nære hverdagsfællesskaber. Den handler om oplevelsen af demokratisk udenforskab. For på den ene side er langt de fleste danskere stolte over vores demokrati og de traditioner, der er forbundet med det, men på den anden side er der stadigt flere danskere, der ikke føler sig som en del af det demokratiske system i deres egen hverdag. De føler sig ikke hørt eller repræsenteret af systemet.

Men hvis man går et spadestik dybere er bogen en udforskning af det, som jeg sammen med de gode folk hos Sager der Samler er begyndt at kalde “demokratiske værtskab” – kunsten at tage ansvar for at støtte andre i at bruge deres stemmer og finde meningsfulde handlemuligheder i deres egen hverdag.

Demokratisk værtskab handler ikke kun om at lede en formel demokratisk proces, der kan træffe gyldige flertalsbeslutninger, men endnu mere om at gøre demokratisk deltagelse til en god oplevelse – ikke mindst at skabe en grundstemning, der gør, at folk føler sig trygge, velkomne og sikre på, at deres engagement bliver mødt og værdsat. Dét er det gennemgående tema i alle de 6 personlige essays, der udgør bogen: Om værtskabet, der netop tager ansvar for denne følelsen af demokrati.

Hvis du er nysgerrig kan du stadig købe bogen, låne den på biblioteket eller downloade den ganske gratis på min hjemmeside. Og hvis du er medlem af Dansk Magisterforening kan du også komme med til de to gratis workshops om demokratisk værtskab, som jeg står for her i forsommeren.

Det er:

Leave a Reply