Følelsen af demokrati


“Følelsen af demokrati
– 6 forsøg på at gøre en forskel”
Hæftet, 296 sider
Ordskælv 2023

Denne bog består af seks historier om seks fællesskaber, der har formet min rejse fra demokratisk nybegynder til klimaaktivist, debattør og demokratisk iværksætter.

Hver historie udforsker forskellige sider af demokratiets følelsesliv – fra at kæmpe med at finde sin egen stemme og føle sig berettiget til at bruge den, til at overvinde følelsen af magtesløshed ved at finde sammen med andre og presse på for et klimavalg.

Historierne spænder fra det hverdagsnære og lokale til det helt store samfundsperspektiv og giver et nuanceret og reflekteret billede af de udfordringer og modsætninger, der ligger i at tage del i et demokratisk rum.

Historierne bindes sammen af små essays, der beskriver de vigtigste erfaringer og redskaber, jeg har lært undervejs, så du ikke behøver at begå alle de samme fejl helt forfra.

Bogen rummer blandt andet:

 • Dybdegående indblik i nogle af de banebrydende civilsamfundsfællesskaber, jeg har været en del af over de sidste 15 år, så som:
 • Samfundslaboratoriet Borgerlyst

 • Københavns Fødevarefællesskab

 • Borgeralliancen Medborgerne

 • Klimabevægelsen i Danmark

 • Hudløst ærlige beskrivelser af både det, der gik godt, og det der gik galt – og hvilke følelser fællesskaberne vakte undervejs.
 • Jordnære erfaringer med at udøve og udleve demokrati – både i den nære hverdag, i foreningen, i lokalsamfundet og i kommunal- og nationalpolitik.
 • Konkrete øvelser, der hjælper dig med at mærke, føle og tænke over, hvilke følelser, fornemmelser og stemninger, historierne vækker i dig, og skubber dine forventninger om, hvad der er muligt.
 • Let-tilgængelige redskaber der understøtter dit demokratiske engagement: Fra at finde modet til at tage ordet og planlægge møder til at forstå magtdynamikker og stille politikere til ansvar.
 • Refleksioner over, hvordan vi skaber rammerne for al det mod, håb og handlekraft, som vi har brug for i vores demokratiske fællesskaber.
 • Illustrationer og fotos, der underbygger og giver liv til de mange historier og erfaringer undervejs.

Fra bogens bagside

Hvornår har du sidst oplevet, at demokrati føltes godt?

Engang troede jeg ikke på, at demokrati overhovedet kunne føles godt. Det føltes som en tilskuersport, hvor jeg stod på sidelinjen og ikke kunne overskue, hvordan jeg selv blev deltager. Jeg havde ingen tro på, at der var plads til mig og mit engagement.

Men demokrati er en deltagersport. Det er ligesom at cykle, svømme eller spille fodbold. Det skal mærkes med hele kroppen. Og ligesom at dyrke sport, så kan demokrati faktisk føles godt – og ikke bare fordi man vinder eller får sin vilje. Men fordi dét at være i et demokratisk fællesskab fyldt med samhørighed, stolthed, magt og håb kan være noget af det stærkeste, vi kan opleve som mennesker.

Jeg har oplevet demokratiet på min egen krop. Denne bog er historien om min dannelsesrejse – fra at være demokratisk nybegynder, der egentlig allerede havde givet op, til at være sådan én, der skriver en bog om følelsen af demokrati.

Jeg har skrevet bogen “Følelsen af demokrati” for at dele erfaringer, øvelser og redskaber, der hjælper dig i gang med at bruge din stemme og præge de beslutninger, som betyder noget for dig og din hverdag.